Stilstaan is vooruitgaan

Tijd is kostbaar

Altijd maar bezig, altijd actief. Geen enkel herstelmoment, behalve als je slaapt. Niksen is zonde van de tijd. Er moet ook zo veel. Het houdt niet op. Anders schuif je het alleen maar voor je uit, terwijl de tijd doortikt. Herken je dat, lunchen achter je bureau of in de auto? Het wegklikken van de micro-breaks van de computer. Is wel zo efficiënt, toch?

Sterk zijn en maar doorgaan. Even rust nemen komt niet voor in je woordenboek. Niet luisteren naar je gevoel en lijf. Nee, de to-do-lijst afwerken en nadenken over een probleem of gesprek dat speelt. Praktisch bezig zijn, is vertrouwd. Daar is toch zeker niks mis mee?

Stilstaan is achteruitgaan

Sterker nog, even rust nemen betekent; merken dat je moe bent, dat je energieniveau laag is, dat je je minder prettig voelt. Als het dan tegenzit, kom je helemaal niet meer vooruit. En wat zal er wel niet allemaal over je gedacht worden? Je kan dus maar beter bezig blijven. Continu aanstaan en daarmee je lijf volledig uitputten, zonder het in de gaten te hebben.

Stilstaan is vooruitgaan

De impact van even niks doen, dus ook niet op je telefoon, is enorm. Tijdens werkzaamheden spannen we namelijk allerhande spieren onnodig aan. De doorbloeding in de spiercel neemt hierdoor met ruim 80% af. Door slechts 90 seconden een break te nemen, kan je de doorbloeding van de spiercel weer op gang brengen. Een goed doorbloede spiercel krijgt weer zuurstof en voedingsstoffen en kan afvalstoffen afvoeren. Door stil te staan, herstel je en ga je dus vooruit (Sonnevelt, 2004).

Frequentie stilstaan

Hoe vaak een break nemen, is per individu verschillend. Iemand die klachten heeft, zal vaker rust moeten nemen, dan iemand die preventief rust neemt. Bij bijvoorbeeld zittende beroepen wordt geadviseerd elke 20 minuten even van houding te veranderen, door bijvoorbeeld te gaan staan (Sonnevelt, 2004). Je kan ook allerlei oefeningen doen. Het leuke is, dat je ze vaak onopvallend kan doen, zelfs tijdens een vergadering. Je kan bijvoorbeeld heel bewust en aandachtig bezig zijn met je ademhaling. Je levert een betere prestatie als er evenwicht is tussen activiteit en herstelmomenten.

Kracht van stilstaan

Ergens weet je, dat het beter is om geregeld rust te nemen. Toch is het zo verdomde lastig om te doen, laat staan volhouden. Het vraagt namelijk een stap buiten je comfortzone. Dat is alleen interessant, als het je iets positiefs oplevert of wanneer het te pijnlijk is als je het niet doet. Vaak voel je de noodzaak nog niet. Wat je wel voelt, is de druk van alles wat gedaan moet worden en de druk van allerhande stressgedachten. Om hier weerstand tegen te bieden, zal de kracht van binnenuit moeten komen. Waar gaat je hart sneller van kloppen? Waar zit je motivatie, je bezielende kracht, zodat je er voor kan gaan?

Ga lekker aan de slag met bewuste herstelmomenten. Wil je kennismaken en ontdekken wat een vitaliteitscoach voor je kan betekenen? Stuur me gerust een bericht!

Beeldmerk Reinforcement by Karin wit