Minder stress begint met meer bewegen

Lichaamsbeweging en stress

Onderzoek heeft aangetoond dat lichaamsbeweging niet alleen een positief effect heeft op de fysieke gezondheid, maar het kan ook de mentale gezondheid en het welzijn van mensen verbeteren. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om stress en spanning te verminderen, het zelfvertrouwen te vergroten en de stemming te verbeteren. Het kan ook helpen om de slaapkwaliteit te verbeteren en de algehele fysieke gezondheid te bevorderen.

Daarnaast is het gebrek aan lichaamsbeweging een risicofactor voor het ontwikkelen van stress en burn-out. Een zittende levensstijl kan leiden tot vermoeidheid, verminderde concentratie en een verhoogd risico op depressie en angst. Bovendien kan het leiden tot een gebrek aan zelfvertrouwen en een gevoel van hulpeloosheid, wat stress verhogend is en bijdraagt aan de ontwikkeling van een mogelijke burn-out.

Het is daarom belangrijk om lichaamsbeweging op te nemen in ons dagelijks leven om de kans op stress en burn-out te verkleinen en mogelijk te voorkomen.

Wat is stress?

Stress is niet per definitie slecht. Sterker nog, stress zorgt er voor, dat we adequaat reageren in bedreigende situaties, waardoor we kunnen overleven. Wel is het belangrijk dat stress voldoende wordt afgewisseld met ontspanning, door bijvoorbeeld lichaamsbeweging.

Door de huidige technologie, met steeds meer elektronische hulpmiddelen, bewegen we steeds minder. Nederlanders zitten gemiddeld 5,5 uur per dag voor een scherm (Revu, 2022). We doen steeds meer zittend werk met ons hoofd, in plaats van lichamelijke arbeid. Dit werkt stress verhogend. Mensen die fysiek werk doen zijn minder vaak ziek. Het ziekteverzuim kost de maatschappij heel veel geld.

Lichaamsbeweging en stress

Uit de onderzochte literatuurstudies blijkt, dat lichaamsbeweging een hele belangrijke strategie is bij zowel het verminderen als het voorkomen van met name kortdurende stress. Er wordt aangetoond dat het gaat om alle vormen van lichaamsbeweging. Het is niet nodig om heel veel aan lichaamsbeweging te doen. Een positief effect wordt al behaald door regelmatige lichaamsbeweging (minimaal 3 x per week minimaal 20 minuten). De duur en frequentie is belangrijker dan de afstand of intensiteit van de inspanning. Bij meer stress zal er meer en intensiever moeten worden bewogen.

Het is belangrijk om een vorm van lichaamsbeweging te vinden waar plezier aan wordt beleefd. Hoe leuker iemand de lichaamsbeweging vindt, hoe makkelijker het is vol te houden.

Lichaamsbeweging alleen is niet voldoende om stress te verminderen of te voorkomen. Een combinatie van meerdere strategieën is effectiever. Zeker ook, omdat niet elke strategie werkt voor iedereen.

Verzuim door stress

Veel bedrijven kampen met personeelstekorten. Door uitval van ziek personeel neemt de werkdruk voor de overige werknemers steeds verder toe. Het is dus juist belangrijk, dat bedrijven aandacht besteden aan de vitaliteit van hun werknemers.

Gelukkig gebeurt dat steeds meer, bijvoorbeeld computerpauzes, sta-bureaus, meerdere stand-ups per dag. Er zou meer gebruik gemaakt kunnen worden van de inzet van Vitaliteitscoaches om het ziekteverzuim door stress te voorkomen of verminderen. Voorlichting, persoonlijke aandacht en coaching van werknemers over vitaliteit creëert meer bewustwording over de impact en invloed die hierop kan worden uitgeoefend. Het voorbeeldgedrag van het management speelt hierbij een belangrijke rol.

Bewustwording is de eerste stap. Als je wil sparren of ondersteuning zoekt, maak gerust een afspraak met me.

Beeldmerk Reinforcement by Karin wit